This 80’s Reverse 1.5 story home was another departure from the norm for sure. I think I could say it was a challenge from day 1 for me. I’ve never done a house that has such a zen vibe and I wanted to infuse color into it but still appreciate all of the natural beauty. So it was a fun challenge! And we totally nailed it with this one. All the way through the house there’s organic elements – wood, stone and colors of the outdoors. The biggest change in this house was creating a flow from the front door through all the spaces that made more sense and made it more livable. Also creating more storage and making everything brighter.

Entry – Zen Garden

When we first walked up to this house it was messy, heavy, dark and didn’t have any good flow. The outside garden was tired and in need of repair. The front walkway was not at all inviting. To bring it all up-to-date, we painted the entire house a beautiful dark gray with bronze undertones and added cedar treatments to the brick to break up the darkness and to tie everything together in with the pergola and the retaining wall. It’s not often you find a house that has a garden in the front and this one was extra relaxing, which I really appreciated and I think the buyers will, when you’re sitting in that front office.

On the front porch we did this Shou Sugi Ban bench with the beautiful dovetail design. I had so much fun making these benches! You torch the cedar wood and then brush off the ash to get this insanely beautiful patina and such a smooth texture. They worked perfectly along the front walkway into the home, alongside the zen garden.

Office

Wall Color: Collonade Gray (Sherwin Williams) | Built-In Paint Color: Meditative (Sherwin Williams) | Nook Wallpaper: Thibaut | Nook Pendants: Kichler Rumur | Chandelier: Kichler Moderne | Art: Claire Gowdy

Having sliding glass doors from the zen garden opening up to this beautiful office space is a dreamy spot to get some work done. But before it had this super awkward nook in the back where it bumped in and it didn’t really make sense for anything except doing a cozy little reading nook. Honestly, how fun did it turn out?! I love it. I wanted to bring the outdoors in so I went with this beautiful dusty blue for the cabinetry and then put a really fun wallpaper with greens and blues for the back of the wall. It was also important to make sure there was plenty of light so we hung these two fun and adjustable scones in the nook to make it a cozy space with lots of great storage.

Dining

Wallpaper: Thibaut | Chandelier: Kichler Titus | Wall Color: Collonade Gray (Sherwin Williams) | Art: Erin Tapp

This dining room was an interesting space because it’s not often you find a dining room with no windows so bringing light in and layers of light was our biggest challenge. We did two beautiful lamps on the hutch and an overhead chandelier that had plenty of lights. For some drama and a focal point we chose the horizontal grasscloth wallpaper to add texture and visual interest. I think the soft creaminess of the wallpaper with the little bits of color brightened the space but it also complimented the blues and greens from the office nook wallpaper.

Kitchen

Countertop + Backsplash: Daltile® Natural Stone Slab – Natural Quartzite in Crystalize (Polished) | Island Chandeliers: Kichler Brisbane | Cabinet Color: Dried Thyme – 75% (Sherwin Williams) | Art: Catie Radney | Cabinet Knob: Nostalgic Warehouse Deco Cabinet Knob | Cabinet Pull: Nostalgic Warehouse Farmhouse Cup Pull

In the kitchen, we continued the wood and stone flow from outside but we wanted a more refined look in here. The kitchen island mimicked the dovetail of the Shou Sugi Ban bench but with a gorgeous solid walnut panel on the left and right of the island, dovetailed with the quartzite countertop. The open shelves were a break from the norm for me as well because we used raw edge slabs of wood that had a nice natural feeling to them.  We also continued the green/blue color palette with the cabinet color for the kitchen cabinets but threw in a little touch of luxe with unlaquered brass hardware in the kitchen. Over time that hardware will patina and age to give the space even more character and charm.

We kept the natural feel with the chandeliers over the second island with wood-look natural beads. The kitchen before was really dark and heavy and each of the islands were different lengths – so you had 2 different length islands plus perimeter cabinets and it felt really choppy. We shortened the outer island and made them symmetrical, which left enough room to build a full banquette seating in the corner.

 

Eating Nook

Countertop + Backsplash: Daltile® Natural Stone Slab – Natural Quartzite in Crystalize (Polished) | Banquette Tile: Daltile® Marble 3/8 x Random Mosaic in Venetian Calacatta | Banquette Pendants: Kichler Gavin | Cabinet Color: Dried Thyme – 75% (Sherwin Williams)

We selected a white, brown and gray marble for the wall tile wrapping behind the banquet to continue the feel of natural stone. We took the tile banquet to ceiling in a fun mosaic pattern and instead of doing a sharp edge trim treatment on the wall, we left the jaggedy natural edge on the tile for just a little bit of a more natural and interesting pattern. Bringing the light in was a also huge part of this design. Over the banquette table we used 5 pendant lights at different heights to give it a really huge wow factor.

 

Living Room

Fireplace Tile: Daltile® Limestone 2 x 6 Split Face Mosaic in Arctic Gray | Fireplace Hearth: Daltile® Limestone 12 x 24 in Arctic Gray (Honed) | Rug: Belinder Beige | Art: Chelle Gunderson | Art: Catie Radney

In the living room, the fireplace was previously brick that had a smear coating that had really yellowed and looked dingy. We wanted to keep with the light and bright and natural feeling so we brought in this gorgeous tile in a texture similar to brick  but more elevated. We were able to save that beautiful mantle but otherwise this was a super easy space.

 

Main Suite

Main Bedroom

Wallpaper: Thibaut | Chandelier: Kichler Elula

Door Knob: Nostalgic Warehouse Craftsman Door Hardware

Before, this main suite had the bed looking straight into the closet and bathroom so there wasn’t any flow between the spaces – you’d just be laying in bed staring at these doorways which was not at all zen. Instead of two doors, we reconfigured the main bathroom and closet to be a single entry from the bedroom.

Main Bathroom

Countertop & Shower Bench: Daltile® Natural Stone Slab – Marble in Carrara White | Bathroom Walls & Shower Walls: Daltile® Remedy™ 2 x 8 in Hydro | Bathroom Floor & Shower Floor: Daltile® Marble 2 x 4 Elongated Hex Mosaic in Daphne White | Vanity Light: Kichler Azores | Rug: Thayer Pewter Green | Heated Flooring: Warmly Yours

We bumped into the room to create enough space for a  private toilet, double vanities, huge walk-in closet and this gigantic shower. The original shower space had a bathtub, toilet and shower shoved into where this shower is now. That’s crazy! It was not at all functional. Now, we have this stunning shower that was well worth giving up the bathtub. I love this green tile that we were able to use with this beautiful mosaic floor. Each tile had a unique glaze to it which really made it feel very high end and well designed with an elegant, earthy look we were going for. Especially paired with the birch cabinetry and stone countertops and shower bench. Then we took it up a notch with the luxe lighting framing the mirrors.

 

Main Closet

Light: Kichler Tanis

The previous closet had wire shelving which is does not feel luxurious! We were able to upgrade the closet with gorgeous rich brown closet system that created so much more valuable storage and looks fantastic at the same time.

Outdoor – Back

Rug: Ahoy Amalie

Out back, we redid the deck stairs to be nice and secure and safe, and we staged this area as a wonderful entertaining space for adults and kids alike!